×

Çocuklarımızın oyun alanları!

Televizyon, ipad, telefon ve avm ! Özel okul - doğa ilişkisinde de vahim durumlar var. Doğal yaşam alanları sunduklarını iddia ettikleri peyzajlar var ama yaşam amacından uzak. Okul gezilerinde Kidzania, Forum İstanbul vb. isimler duyunca şok oluyordum önceleri, sonra bazı kültür gezilerinin de vehametini görünce... En ucuzunu en kalabalığından yapma başarısı

Maalesef bizim nesilde kısmen sokakta büyüyen bir kesim olsa dahi, özünde doğadan uzak, doğa bilincinden, dünyada yaşama sorumluluğundan uzak yetiştik. Çocuklarımızın böcekten, yeşilden, yağmurdan uzak durması kadar doğal bir sonuç kaçınılmaz.

Biyolojik saatlerinden uzaktalar, ışığa göre değil hedeflere göre uyuyup, uyanıyorlar. Ağaç ne işe yarar? Sazlık ne kadar çok hayvanı korur, soyu tükenir mi? Umurlarında değil, haklılar çünkü bizim umrumuzda değil ki!

Öğrenmekten zevk alan, heyecan duyan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen, doğa ve diğer tüm zeka alanlarını aktif şekilde kullanabilen, daha sağlıklı, yaratıcı, stressiz, mutlu, çevre ve doğaya önem veren çocuklar yetiştirebilmek için bizlerin çocukları doğayla buluşturması ve doğayla bağ kurmalarını sağlaması gerekmekte.

Bizim seviye üşümesin! Küçükten beri kurtulamadığım en nefret ettiğim sözcük “üşümesin” Dünyada seminerler veren bir psikolog dostum “üşümek bir hastalık değildir” demişti.

Onları dışarı çıkartalım
Doğa bizim ve biz de onun bir parçasıyız.
Betonların arasına saklanmaktan vazgeçmek sana kalmış ama çocuğu hapsetmek bizim suçumuz...
Kaynaklar ve alıntılar #dogabenim #dogayıkoru #biolojiksaatindogada #icindekisesekulakver


Blog yazarımız Erol Akarsu’ya desteği için teşekkür ederiz.


Etiketler: oyun doğa